Bácskiskunmegyei Népújság 1950-06-04 / 47. szám

A hercegszántói „Felszabadulás“ tszcs anélkül, hogy a növényápolási munkáról megfeledkezne, hozzáfog az aratás előkészítéséhez

A hercegszántói határban a „Felszabadulás“ termelőszövetkezeti csoport földjén a kukoricát kapálják. Nemrégiben alakult a csoport, boldogan készülnek első termésükre. A csoportban egyre szélesedik a versenymozgalom, amely újabb és újabb kimagasló teljesítményeket eredményez. A kapálási munkálatok elvégzése során Gombos Ferencné és Nagy Jánosné 205—205 százalékos, Schneider Jánosné pedig 204 százalékos eredményeikkel mutatnak példát társaiknak. A csoport 14 családjából 8 délszláv anyanyelvű. Ezek is példásan végzik a munkát, hogy a termelés fokozásával emeljék életszínvonalukat, erősítsék a béketábort.

Követik az egyénileg dolgozók

A termelőcsoport munkája követésre ösztönzi az egyénileg gazdálkodó dolgozó parasztokat is. Így Kovácsevics Vitájos 7 holdas kisparaszt követte a termelőcsoport példáját és minden növényféleségét időben elvetette és a növényápolási munkát is a kitűzött idő előtt befejezte. De Gyurity Ádám 17 holdas középparaszt, továbbá Horváth Pál, Kádár János, özv. Komolik Imréné példamulató munkájukkal a dolgozó nép megbecsülését vívták ki.

Támad a reakció

Míg a termelőcsoport tagjai és a hozzájuk felsorakozott dolgozó parasztok küzdenek a magasabb termésátlagokért, a helyes és szakszerű növényápolási munkák elvégzéséért, addig a falusi reakció, a kulákok azon áskálódnak, hogy zavart keltsenek a dolgozó nép egységes soraiban. Gátat emeljenek fejlődésük és termelésük fokozása elé. Ezek közé a kulákok közé tartozik Mojzes György is, Nagy Ferenc volt kebelbarátja, a mandátumától megfosztott jobboldali kisgazda képviselő. Mojzes egyike a község legféktelenebb uszítóinak. A klerikális reakació legvéresebb szájú hangadója. A legutóbbi kisgyűlésen tevékenységét a dolgozó parasztok leleplezték. Mojzes 150 négyszögölön lekaszálta a rozsot, hogy így árthasson a népgazdaságnak.

De hasonszőrű Pekovics Pál is, aki 28 holdján elszabotálta a tavaszi vetést. Tomasov Vitájos 38 és Pécsi Józsefné 58 holdas kulákok földjét pedig felveri a gaz. Palatinác Vitájos is ebbe a díszes galériába tartozik 37 holdján a gyom és a gaz az elvetett növényféleségek fejlődését teljesen elnyomta. A kulákokhoz tartozik még „vitéz” Vörös Mihály, a község plébánosa is, aki vizet prédikál és bort iszik. Ez az „Istennek hű szolgája” letagadta a dávodi határban fekvő 18 hold földjét, hogy ezzel kijátssza begyűjtési kötelezettségét, megkárosítsa a dolgozó nép kenyérellátását.

Fölkészülnek az aratásra

— A másfélméteres búza, a kétméteres rozsszálak arra figyelmeztetnek bennünket, — magyarázza Gombos Ferencné — hogy nemsokára elérkezik az idő, hogy betakarítsuk egész évi munkánk gyümölcsét. — A csoport most anélkül, hogy a növényápolási munkákról megfeledkeznék, hozzáfog az aratás előkészítéséhez. Felkészülésünket rendkívüli mértékben megkönyíti a minisztertanács vasárnap nyilvánosságra hozott határozata, amely részletes utasításokat ad az aratás, cséplés, begyűjtés munkájának előkészítéséhez és megszervezéséhez. Mi nemcsak felkészülünk az előttünk álló nagy munkákra, de számítunk arra is hogy a kulákok újabb támadásba lendülnek. Láttuk ezt tavaly is az aratás, a cséplés és a begyűjtés folyamán, de láttuk utána a tarlóhántás, szántás-vetés, mélyszántás, tavaszi vetés és most a növényápolási munkák folyamán is.

Éberek leszünk és ott ahol a kulák támad, egyesült erővel azt visszaverjük és ártalmatlanná tesszük. Így készülünk mi fel a legnagyobb mezőgazdasági munkára.