Bácskiskunmegyei Népújság 1956-06-22 / 146. szám

Újjáépült házsorok között

A bajai járás árvíz sújtotta községeiben folyik az újjáépítés. Gépkocsik, lovasfogatok hordják az építési anyagot. Ahol tegnap még terméskő, tégla sorakozott, ott ma már az alapokat rakják, a falakat húzzák. Új utcák nyílnak, piros tetős, cseréppel fedett házsorokkal.

Bátmonostoron

eddig 13 ház helyreállításával végeztek. Naponta 4—6 vagon mész és tégla érkezik, 14 szakmunkás dolgozik a faluban, 22 ház alapozását és 10 ház falhúzását már elvégezték. Tető alatt azonban csak egy újonnan épült ház van; hiány van épületfödémben, vasbeton gerendákban, tetőszerkezeti anyagban. Ha a hiányt meg tudnák szüntetni, az újjáépítésre váró házak 50 százalékát rövid időn belül lakhatóvá lehetne lenni.

Nagybaracskán

az első házak építéséhez a Ferenc-csatorna mentén fogtak hozzá. Tizenegy házat már helyreállítottak. 28 új alapozás történt, 18-nak felhúzták a falait s 7 pedig tető alatt áll. A lovasfogatok mellett naponta 4—5 tehergépkocsi segít az anyagszállításban. Ebben a községben folyik — dorozsmai téglavetőkkel — kétmillió szénporos tégla gyártása. Közel 250 000 darab már kész is. Most égetik s a jövő héten már az építkezéshez kerül.

Dávodon

209 ház vár újjáépítésre, 27 pedig helyreállításra. Hármat már átadtak lakóiknak, a további 5 is hamarosan elkészül. A helyreállításra váró 26 házból már csak egy van hátra A község lakosainak néphadseregünk 250 tagja 50 gépkocsival 10 napon át segítséget adott. 300 tonna építési anyagot és földet mozgattak meg, s három héttel rövidítették meg az újjáépítés idejét. Soraikból 10 szakmunkás dolgozott. A község lakóinak óhajára a tanács emléktáblákkal látta el azokat a házakat, amelyek újjáépítésében a honvédek segédkeztek. Az emléktáblák az alakulat számát s az újjáépítés napját tüntetik fel.

Hercegszántón

Hódunapuszta és Klágya egyes részein a még vízzel borított területek gátolják a bontott anyagok szállítását. Mindezek ellenére itt folyik legerőteljesebben az építés. 62 ház alapozásával végeztek, 55 házon a falhúzást befejezték, 5-öt tető alá vontak, 5 újonnan épült ház kulcsát átadták s 18 helyreállított házba a lakók visszaköltözhettek. 23 kőműves, 2 ács, 6 asztalos, lakatos és kútfúró szakember végzi itt a munkákat.

Hódunapusztán

megtörtént a házhelyek névre szóló átadása. Az anyagszállítás is megindulhatna már az építkezésre, ha a Posta- és Közlekedésügyi Minisztérium a pusztára vezető híd kétoldalán lévő vízmosta szakadást a híd biztonsága érdekében helyrehozatná.

Az újjáépítés és a helyreállítás képe nem volna teljes, hanem fűznénk hozzá, hogy az OTP az 537 károsult építési anyagáért eddig 7 140 000forintot, munkájáért pedig 477 000 forintot fizetett ki.