Bácskiskunmegyei Népújság 1956-06-19 / 143. szám

Nagyon lassú az építkezés Hercegszántón

A Népújság már többször szóvátette a Hercegszántón folyó építési és helyreállítási munkákat. A bírálatok mindig hasznosak voltak, mert a munkákat helyes irányba terelték.

Azonban újra szóvá kell tennünk egy-két dolgot. A helyreállítási bizottság ezidáig 222 építési engedélyt adott ki. Az építkezésen 25 kőműves, 2 ács, 6 kútásó dolgozik. Az építést gátló vízhiányt már leküzdöttük, de az anyag még mindig hiányosan érkezik. Nincs elegendő födémszerkezet, ezért mindössze még csak 5 ház áll tető alatt. Tégla hiány is előfordul. Ami érkezik, annak is nagy többsége rossz minőségű. Sok zavart okoznak az egyes vállalatok és a felsőbb szervek intézkedései is. Kéthetenként cserélgetik az építkezések műszaki irányítóit a helyi helyreállító bizottság tudta nélkül. Például Rezsi elvtárs mérnököt már kétszer elhelyezték és kétszer visszahelyezték. Sánta József és Nagy Sándor mérnököket, akik a lakosság elismerését már kiérdemelték, ismerték a helyi viszonyokat is, minden további nélkül elhelyezték őket.

Mi hercegszántóiak úgy gondoljuk, ezek a helyezgetések nem indokoltak. A csere-berék éreztetik a hatásukat.

Szólni kell a hódunapusztai iskola építésének az ügyéről is. Érthetetlen okokból az építkezés még ma sem indult meg. Darányi János iskolaigazgató szerint annyi küldött foglalkozott és foglalkozik még ma is az iskola újjáépítésének a dolgával, hogy a küldöttek kiszállási költségeiből lassan fel lehetne építeni az iskolát. Az egyik bizottság megállapítja például, hogy hová és milyen formában kell az iskolát megépíteni, pár nap múlva egy másik bizottság azzal az indokkal jön, hogy az iskolát másképpen kell »tájolni«, homlokegyenest az előző bizottság véleményével. A terület lakói most már azt kérik, hogy vessenek véget a tájolásnak és fogjanak hozzá az iskola építéséhez, mert a gyermekeknek arra ősszel nagy szükségük lesz.

Nincsenek szerencsésebb helyzetben a termelőszövetkezetek sem. Az Új Élet Termelőszövetkezetnek 10 hold területre volna szüksége ahhoz,hogy felépíthesse a tanyaközpontját. A terület megszerzéséhez sok tanácsot kap a tsz, de annál kevesebb segítséget, tehát itt sem halad az építkezés. A szükséges 10 hold terület megszerzésére kisajátítást kértek. Olyan választ kaptak, hogy egyezzenek meg a földek tulajdonosaival. De amikor arról volt szó, hogy az árvízkárosultak építkezéseihez házhelyre van szükség, ugyanaz a szerv a tsz területéből 8 holdat megkérdezés nélkül kisajátított.

Mindezek ellenére egy a fontos: meggyorsítani az újjáépítést, több és minőségileg jobb építési anyagot küldeni, mert a nyár rövidesen véget ér, az idő sürget.

Balán Miklós levelező