Bácskiskunmegyei Népújság 1955-11-16 / 269. szám

Bírósági eljárás indult a hercegszántói kulákbarát begyűjtési megbízottak ellen

A megalkuvás és a liberalizmus rossz tanácsadó. A hercegszántói begyűjtési hivatalban pedig erre hallgattak. Szemet hunytak a kulákok mesterkedései felett. A község 36 kulákja ellen, akik pedig valamennyien adósai az államnak, nem alkalmazták a törvényes rendelkezéseket. Együtt sírtak velük és valamennyi elszámoltatási jegyzőkönyv hátlapjára készségesen vezették rá a nemlegelési záradékot.

Vígan éltek

a hercegszántói kulákok. A begyűjtési hivatalban nemcsak készséges segítőik ültek, de mint Lipokatily József jó »üzletfélnek« is bizonyult. A nyilvántartási lapokból megtudta, hogy Német József kuláknak beadási és adóhátraléka miatt házát esetleg el fogják árverezni. Itt a jó alkalom — gondolta, hogy akulák házát a sajátjával elcserélje. Meg is állapodott a kulákkal cserében azzal, hogy a kuláknak járó 18 000 forintot, tartozásának kiegyenlítésére fogja fordítani. A szerződésen egyik tanúként maga a begyűjtési hivatal vezetője, Turcsány Lajos szerepelt.

A kuláknak 280 kg sertéshátraléka is volt. Turcsány Lajos a hátralékból 80 kilót törölt. Lipokatity József ezzel 1600 forint jogtalan haszonhoz jutott, melyet megosztott a hivatal vezetőjével. A kulák beadási könyvében azonban a hamisítást nem vezették keresztül, így történt aztán, hogy

az ellenőrzés feltárta

a hamisítást és a visszaélésre rájöttek. A kulák megsegítése érdekében más törvénytelenségtől sem riadtak vissza. A kulák sertéshátralékát társították és ezzel becsületes dolgozó parasztokat ütöttek el a társulás lehetőségétől.

A hercegszántói kulákok az egész községben arról beszéltek: »ilyen jó és megértő« emberek még nem ültek a begyűjtési hivatalban. Biztonságban érezték magukat, hiszen. Lipokatity József és Turcsány Lajos nagy megértéssel voltak irányukban. Úgy jártak a hivatalba, mintha hazamentek volna, míg aztán ez ellenőrzés ezekre a manipulációkra is fényt vetett.

Az új elszámoltatás

12 kuláknál megállapította: kellő mennyiségű terménnyel és sertéssel rendelkeznek, hogy beadási kötelezettségeiknek eleget tegyenek. Csátity Józsefné kulákasszonynál nem kevesebb, mint 200 liter bort és nagy számban baromfit találtak, Stipanov Illés kuláknál sertés állt az ólban, Stipanov Józsefné két sertést is hizlalt, hogy legyen majd mi mellett »éheznie«, id. Csátity József kulák házában 200 liter bor mellett kukorica is volt, még pedig jelentős mennyiségben, a padláson. Az elszámoltatás tovább folyik.

A hercegszántói begyűjtési hivatal beosztottai semmibe vették a törvényes rendelkezéseket, ha kulákokról, viszont szigorúan alkalmazták, ha dolgozó parasztokról volt szó.

Egyetlen kulákot sem jelentettek fel

azért,mert nem tettek eleget sertés hizóbaállításának, beadásuk teljesítésére.

Következetesen alkalmazni kell Hercegszántón is a törvényesrendelkezéseket és a kulákokat kötelezni kell a sertésbeadás azonnaliteljesítésére. A begyűjtési hivatalban eluralkodott megalkuvó magatartás miattugyanis a sertésbeadásban jelentős lemaradás mutatkozik. Az év hátralévő mindenhetében 107 mázsa sertésbeadást kell a községnek teljesítenie, hogy adósságnélkül, — fehér lappal lépje át az új évet. Az adósság jelentős részével akulákok tartoznak.

A hercegszántói begyűjtési hivatal két bűnös, kulákmentőbeosztottját, Turcsány Lajost és Lipokatity Józsefet, az államügyészségletartóztatta.