Bácskiskunmegyei Népújság 1954-01-16 / 13. szám

Kilépett tagjainkkal szeretettel beszélgetünk és baráti szóval fogadjuk őket

MÁNDITY MÁTYÁST és családját Hercegszántón úgy ismerik, mint rendes, becsületes munkásembereket. 1952 augusztusában, amikor községünkben megalakult az Új Élet termelőszövetkezet, ő is tagja lett. Családjával együtt szorgalmasan részt vett a munkában. Az eredmény nem is maradt el. 490 munkaegység után 32 mázsa búza, 1.22 mázsa árpa, 1 mázsa rozs, 1 mázsa zab, 43 mázsa 30 kilókukorica, 31 mázsa 95 kiló takarmányrépa, 68 kiló 60 deka cukor, 39 liter napraforgóolaj, 40 liter bor, 4 liter pálinka, 9 mázsa 31 kiló burgonya, 50 kiló alma, 50 kiló szilva, 16 kiló mák, 220 kiló hagyma, 5 kiló szappan, 4 kocsi szalma, 3 kocsipelyva, 300 kéve kukoricaszár és 4200 forint 60 fillér készpénz részesedéshez jutott. A háztáji gazdaságában 25 mázsa kukoricája mellett 6 mázsa krumpli termett, ezenkívül különböző zöldségféleség. Szabadpiaci árra átszámítva évi jövedelme elérte a 30 ezer forintot.

Mándity Mátyás családja más jövedelemhez is jutott a szövetkezetben. A fia a csoporttagok marháit legeltette, azért, minden tehéntartó tagtól havi 6 forintot kapott.

BOLDOG és megelégedett a Mándity-család. Örömüket még tetézte, hogy üszővásárlási kölcsönben részesülhetnek. Vásároltak is egy szép üszőt, mely a közeli napokban megellik.

AZ ÚJ ÉLETBEN nem egy tag van, aki Mándityékhoz hasonlóan szép jövedelemre tett szert. Tagságunk most az eredmények további megszilárdítását tűzte ki célul. Előre felosztjuk egymás között a területet. Nem kell a jövőben egymásra várnunk, hogy ki, hol kezdje el a munkát.

A TÉLI NAPOK munkája ezeket a terveket készíti elő. Azt is elhatároztuk, hogy úgy, mint az előző esztendőben, az idén is felállítjuk a nagy munka idején az üzemi konyhát, De azért mégis változtatunk a tavalyi rendszeren, mert az idén teljesen ingyenesen fogjuk biztosítani a tagoknak a bőséges és ízletes ellátást.

Most fakitermeléssel foglalkozik tagjaink egy része. Az összegyűlt trágyát mind kihordjuk, mert a párt- és kormányhatározat alapján mi is növelni akarjuk termésátlagainkat. Földterületünkből tavaly 20 holdat trágyáztunk meg. Ha az idő engedi, újabb 15 holdat trágyázunk.

ÁLLATÁLLOMÁNYUNK fejlesztését is tervbe vettük. A 8 darabból álló szarvasmarhaállományt az idén 20-ra emeljük. Lovunk 6 darab van, ezt 9-re fogjuk szaporítani. Állataink számára a takarmánybázist úgy kívánjuk biztosítani, hogy a meglévő 8 hold lucerna mellé még 22 holdat vetünk és hat hold baltacimot. Építünk egy sertésfiaztatót és egy süldőszállást. Baromfiállományunk 150 darab, amit legalább 500 darab fajtiszta állományra akarunk szaporítani. Tagjaink közül nyolcan vásároltak üszőt.

ÜZEMI pártszervezetünk titkára, Gorjanacz Bertalan és a termelőcsoport elnöke gyakran ellátogatnak a tagok otthonába és érdeklődnek problémáik iránt. Beszélgetnek velünk, tanácsokkal, útmutatásokkal segítve ügyes-bajos dolgainkon.

KILÉPETT TAGJAINK közül legtöbben még most is ellátogatnak hozzánk, ha erre visz az útjuk. Ők is éppúgy részesültek munkaegységük arányában, akárcsak a bentmaradottak. Vuity Antal, Sztipánov Zdrávkó, Balázs András és Kapitány Pál gyakran eljönnek egy kis barátságos beszélgetésre. Ilyenkor szó esik sokmindenről. Arról is, hogy halastavat létesítünk azon a területen, amelyet a holt-Dunaág táplál és becslés szerint 100—150 mázsa hal van benne. Ezzel az egész környéket el tudnánk látni hallal.

AZ ÚJ ÉLET tagsága bizakodással és fokozott munkakedvvel néz az új gazdasági év elé. Megragadja a pártunk által nyújtott segítséget, hogy továbbfejleszthesse termelőszövetkezetét.

Nagy András,
az ÚJ Élet tsz tagja,
Hercegszántó.