Bácskiskunmegyei Népújság 1953-10-29 / 254. szám

A gyapotszüret hírei

A BAJAI JÁRÁS termelőszövetkezeteiben a kovadást nyomon követi a gyapotszüret. A hercegszántói Felszabadulásban már 50 mázsát, a garai Vörös Csillagban eddig 40 mázsát be is szállítottak az átvevő helyekre. Ebben a két termelőszövetkezetben a gyapotszedők párosversenye növeli a betakarítás eredményeit. A garai Vörös Csillagban a gondosan végzett növényápolás, az ötszöri kultivátorozás, a négyszeri kapálás, az időben végzett tetejezés és kaccsolás gazdag eredményeket hozott.

A BÁCSBOKODI Vörös Csillagban, Új Életben, a bácsborsódi Új Életben, a bátmonostori Arany Kalászban és Vörös Csillagban azonban lassan halad a gyapotszedés. Nem folyik verseny a gyapotszedők között, nem jut érvényre az egyéni felelősség, mert elmulasztották a gyapotterületek egyénekre való felbontását. A munka szervezetlensége miatt rendszertelenül halad a betakarítás.

A HERCEGSZÁNTÓI Felszabadulásban és a garai Vörös Csillagban a szovjet módszerek alkalmazásával, a kétkezes szedéssel és háromzsebes köténnyel folyik a betakarítás. A többi termelőszövetkezetben viszont a munkát gyorsító jó tapasztalatok elhanyagolása is nagyban hozzájárul a késlekedéshez. Sürgősen változtatni kell ezen, mert egy hirtelen beálló korai fagy nagy károkat okozhat.