Bácskiskunmegyei Népújság 1953-02-10 / 34. szám

A falu népének önkéntes hozzájárulásával épül Hercegszántón megyénk egyik legszebb kultúrotthona

Ahhoz, hogy kultúrotthonaink betölthessék szerepüket a szocialista öntudat kialakításában, elengedhetetlenül szükséges, hogy a tanácsok érezzék magukénak, vonják be politikai és gazdasági terveik végrehajtásába. Ezt teszi a hercegszántói községi tanács, amikor megszervezte a társadalmi munkát a falu új kultúrotthonának építkezésénél. Hercegszántón a régi kultúrotthon már nem tudta összefogni a falu sokféle kulturális nevelőmunkáját. A dolgozók érdeklődése annyira szélesedett a művelődés iránt, hogy a régi kultúrotthon falai szűknek bizonyultak. Előfordult, hogy a 300 személy befogadóképességű régi előadóteremben hirdetett estére 800-an is igényeltek jegyet. A kultúrotthon munkájának megjavítására a terv 150 ezer forintot bocsátott a község rendelkezésére. A tanács új, nagy kultúrotthont épített. A falu dolgozó népének önkéntes hozzájárulásával Hercegszántón épül megyénk déli részének egyik legszebb kultúrotthona. Az új kultúrotthon nagytermében közel 700 néző fér majd el. A különböző kisebb helyiségekben folyik majd a falu kulturális nevelőmunkája. A új kultúrotthon már most veti felszínre a népi kultúra számos értékét, eddig nem ismert népi hagyományokat, dalokat, játékokat.

Amióta az új kultúrotthon épül, megélénkült a helyi tánccsoport élete is. A délszláv lakosság tánccsoportja 16 tagból áll és a közelmúltban egészítették ki felszerelésüket. A csoport minden tagja kapott népviseleti inget, harisnyát és papucsot. Most van alakulóban a délszláv énekkar is. Matisz Jánosné vezeti az 50 tagú énekkart, amely az elmult héten már próbát is tartott. A színjátszó csoportot Darányi János igazgató tanító vezeti. A 15 főből álló csoport eddig csak rövid jeleneteket adott elő. A „Gazdag menyasszony” című darabbal most készülnek az avatóünnepélyre.

Hercegszántón a napokban alakult egy bábjátszó csoport is. A csoportot Zsámbéki Zoltánné vezeti és eddig már elkészítette a bábszínpadot villanyvilágítással és a szükséges bábfelszerelést.

Az új kultúrotthon célja: hogy lehetővé tegye a felszínre kerülő népi hagyományok új, szocialista tartalommal való megtöltését. Ezt érzik a község dolgozói és ezért társadalmi munkával, felajánlott fuvarral, termékeny lelkesedésből fakadó, kitűnő ötletek százaival járulnak hozzá, hogy községükben a kultúra új hajléka minél előbb tető alá jusson.