Bácskiskunmegyei Népújság 1952-12-17 / 295. szám

Így gondoskodtunk állatállományunk átteleltetéséről

Csoportunkban ez őszön szép fejlődés volt. Tagságunk száma 110-ről 500-ra, területünk 700 holdról 2300 holdra növekedett. Az új tagok a földön kívül értékes kincset: szép állatokat is hoztak, 64 szarvasmarha, ebből 24 fejőstehén, 218 sertés: köztük 32 anyakoca és 93 ló átteleltetéséről kellett tehát idejekorán gondoskodnunk.

A takarmánytermés nálunk is szűk volt. Kukoricából a beadási kötelezettség és a gépállomásnak kifizetett, valamint kiosztásra került mennyiség után 52 mázsát tudtunk tartalékolni az állatoknak és 26 mázsa árpát.

Mi azonban korán megoldás után néztünk. Először is leszerződtettük az anyakocákat, utánuk árpát és korpát kapunk. Legkomolyabb takarmányforrásnak azonban a silót tekintettük és tervünket túl is teljesítettük, 630 köbméter helyett ezideig elsilóztunk 800 köbmétert, de még mindig folytatjuk.

Silózni is csak úgy lehet, ha van mit. Hogyan tudtunk mi ennyit biztosítani? Három vagon répaszeletet kaptunk, ezzel felhasználtunk 19 ezer kéve kukoricaszárat, még zölden. De összeszedtünk a silóba mindenfajta zöldséget is, káposztalevelet, zöld indákat. Tagságunk felajánlotta, hogy a háztáji gazdaságban termett zöld kukoricaszárat is összeadja silóba, cserében pedig tavalyi száraz szárat adtunk tüzelésre. A gondosan összegyűjtött zab- és árpaszalma pelyvája is kisegít takarmánygondjainkból, silóval és darált kukoricával meghintve már hetek óta etetjük.

Állataink jövőévi takarmányáról vetéssel gondoskodtunk. Számba vettük a jószágok számát és eszerint terveztük a vetést.

40 holdon repcét vetettünk őszi takarmánykeveréknek, 85 holdra árpát szántunk. Tavasszal pedig minden tehén után 1 hold csalamádét vetünk. A búza közé pedig 100 holdon baltacimet teszünk legelőnek.

Az állatállomány számára minden csoportnak magának kell megtermelnie a szükséges takarmányt. Sok termelőcsoport elfelejti ezt, amikor a vetéstervet készíti, amikor pedig bajban van, siránkozik, állami segítségre vár, sültgalambra.

Az állatállomány legértékesebb kincsünk. Hogy csak egyet említsek: 100 holdra elegendő trágyát szállítunk ki a napokban földjeinkre. Nem beszélve arról a sok egyéb hozamról, amellyel állataink kamatosan visszafizetik nekünk a rájuk fordított gondoskodást.

Ezért nézünk mi nyugodtan a tél elé: mindent megtettünk, hogy akadály és hiány nélkül átteleltessük jószágainkat.

Elmondotta:

Matizev János állattenyésztési felelős,
Hercegszántó, Felszabadulás tszcs.