8 Órai Ujság – 1935-11-06 / 252. szám

Mikor a Nep-vádlott följelenti a királyi ügyészt

Példátlan terrorkísérlet a nagybaracskai választási bűnügyben

Baja, nov. 5.

(Saját tudósítónk telefonjelentése.) Mialatt Budapesten a közigazgatási bíróság előtt a nagybaracskai petíció tárgyalása folyik, s a kerület választóközönsége rendkívüli érdeklődéssel néz a november 14-re kitűzött folytatólagos tárgyalás elé, azalatt itt Baján és a szomszédos kerületi községeiben megdöbbentő fejleményekhez vezetett az a választási harc, amely a túlbuzgó élharcos választási biztosok ellen tett feljelentések egész sorát vonta maga után.

Ezek a Nep-élharcosok most különös és eddig nem tapasztalt eszközökhöz folyamodtak, hogy a bűnvádi eljárás súlyos következményeitől szabadulhassanak. Nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy már a nagybaracskai választási bűnügyekben eljáró vádhatóságokat is terrorizálni próbálják az élharcosok, akik két királyi ügyész ellen azon a címen tettek bűnvádi feljelentést a pécsi királyi főügyészségen, hogy az általuk vezetett nyomozás során a kihallgatott tanukkal és a Nep tagjaival durván bántak, rájuk kiabáltak és velük szemben ellenséges magatartást tanusítottak.

Az egyik feljelentést vitéz Epres Lipót vármegyei népművelési titkár, Nep élharcos adta be dr. Vargha Károly pécsi ügyészségi alelnök ellen. Vargha Károly heteken át folytatott nyomozást azoknak a választási visszaéléseknek az ügyében, amelyek miatt dr. Mojzes János tett bűnvádi feljelentést. Az ügyészségi alelnök, akit a bajai ügyészség megkeresésére küldött ki a pécsi királyi ügyészség a helyszíni nyomozás megejtésére, két hónapon keresztül több mint ezer tanut hallgatott ki a választási visszaélések ügyében és ennek a páratlan lelkiismeretesen lefolytatott vizsgálatnak lett a következménye, hogy vádiratot adtak ki öt választási elnök ellen, akik valamennyien a Nep tagjai.

Ezeknek a bűnügyeknek aktái még ma sem kerültek vissza a bajai törvényszékre, ámbár az igazságügyminiszter, majd később illetékes hely is kijelentette, hogy az iratokat a minisztériumból már visszaküldték. Vargha ügyészségi alelnököt azon a címen jelentette fel vitéz Epres Lipót, hogy eljárása során a tanukkal gorombáskodott és velük durván bánt.

A másik feljelentést Mayer Márton györgypusztai jegyző tette dr. Gaál Károly bajai királyi ügyész ellen, aki ugyancsak az ellenzék részéről beadott feljelentések ügyében nyomozott és súlyos választási bűncselekményeket állapított meg. A köztiszteletben álló királyi ügyész ellen ugyanaz a Mayer Márton mert feljelentést tenni, akit az ügyészség 12 rendbeli közokirathamisítás bűntettével vádol!

Mayer Mártont és társait a vádirat azzal vádolja, hogy a választási jegyzőkönyveket meghamisították és ezekkel a hamisításokkal hozták ki a kormánypárti gróf Teleky János kilenc főnyi szótöbbségét.

A két ügyész ellen beadott feljelentések határtalan felháborodást keltettek egész Bácskában, mert mindkettőjüket úgy ismeri a közönség, mint akik felülállanak minden pártpolitikán és hivatásukat, munkakörüket hosszú évek óta a legkifogástalanabbul, kitűnően látják el.